smile and the world will smile back at you

Siem Reap. Inte visste vi väl egentligen vad det var för ett ställe, men vi hade tänkt och gissat ganska mycket utifrån det vi läst inför vår ankomst. Omgivet av tempel, där Angkor Wat är det största och mest kända, är Siem Reap ett viktigt nav i den kambodjanska turismen. Landet är i stor utsträckning fattigt bortom vad som är möjligt att ta in, vilket gör oss till promenerande bankomater i mångas ögon. Vi varnas för att bära med oss värdesaker, för att visa kontanter, mobiltelefoner och kameror. Det är lätt att bli paranoid. Vi försöker hålla oss lugna och vidtar våra vanliga åtgärder: pengabälte, hänglås på ryggsäckarna, uppmärksamma omgivningen lite extra och inte vifta med våra tillhörigheter i onödan. Vi promenerar och åker tuktuk överallt. Det är förbjudet för turister att hyra motorcykel i Siem Reap. Såklart. Det skulle stjälpa hela industrin kring Angkor Wat. Hyra cykel går bra, man räknar med att inte alltför många orkar trampa omkring i värmen.

Det är en trevlig liten stad med ett överraskande utbud av restauranger, caféer, marknader och barer. Vi äter god mat och älskar den traditionella rätten Fish amok, vilken smakar underbart även på det vegetariska stället Chamkar. Men det som berör oss är människorna. Vi möts av leende människor överallt. Gästfriheten och generositeten känns äkta och varm och vår instinktiva känsla är att vi vill lära känna kambodjanerna närmare. Trots situationen i landet, som ständigt är ett närvarande samtalsämne, finns det en livsglädje och en hoppfullhet som smittar av sig.

Hit vill vill komma tillbaka! Vi vill prata mer med våra nya vänner och vi vill utforska landet bortom de upptrampade turiststigarna!