tio snabba timmar norrut

Att det är mycket trafik i Bangkok är ingen nyhet, men exakt h-u-r mycket det kan vara fick vi erfara på vägen ut till busstationen i Mo Chit. Det tog närmare en och en halv timme att åka sträckan Asok - Mo Chit, vi gissar att det tagit en tredjedel av tiden utan köer. Vi överraskas varje gång av hur billigt det är att åka taxi.

Vi hade föreställt oss att denna bussresa skulle vara lik många andra nattliga bussresor i främmande länder: man åker ett tag och stannar sedan på någon ruskig rastplats där man erbjuds möjligheten att köpa något i en lysrörsupplyst kantin. Något förvånade blev vi därför när bussen stannade vid en stor vägrestaurang som sålde både nudlar och ris i streetfoodstyle. Det fanns till och med sitta-ner-toaletter! Well, vi tog med oss matsäck och konstaterade att så där mitt i natten när vi var trötta och frusna var det ganska skönt att slippa stå i kö och istället bara sitta tyst och mumsa på avokadosallad och ostmackor (ja, Frida, med alldeles äkta hårdost, den ena "swiss" och den andra "cheddar"!).

10 timmar skulle resan ta, men vår chaufför hade blytyngder i skorna och lyckades med bedriften att släppa av oss helskinnade på busstationen i Chiang Mai redan efter 8,5 timmar.